Yli 80 esitystä maailmalla (2017)

Suomalaisteattereiden kansainväliseen kärkeen parissa vuodessa noussut teatteriryhmä sadsongskomplex:fi vei esityksensä kesällä 2017 mm. molemmille Euroopan merkittävimmistä festivaaleista.

Ensin Kristian Smedsin kirjoittama näytelmä Les Murmures de Sonia – Crime et Châtiment (Sad Songs from the Heart of Europe) vieraili ranskankielisen maailman suurimmalla teatterifestivaalilla Festival OFF d’Avignon Ranskassa koko heinäkuun ajan (21 esitystä). Esityksen on ohjannut valtion viisivuotisella taiteilija-apurahalla työskentelevä Jari Juutinen. Sonjan roolissa: Liisa Sofia Pöntinen. Valosuunnittelu: Teemu Nurmelin.

Heti perään Jari Juutisen kirjoittama ja ohjaama I Am Faransis W. -näytelmä nähtiin Euroopan suurimmalla taidefestivaalilla Edinburgh Fringe Festival Skotlannissa koko elokuun ajan (19 esitystä). Rooleissa: Aleksi Holkko, Outi Condit/Ani Aladashvili, Liisa Sofia Pöntinen. Valosuunnittelu: Teemu Nurmelin. Videosuunnittelu: Aku Meriläinen. Musiikki: Jussi Matikainen ja Tomi Pekkola.

Ryhmän yhteistyöproduktioita Georgiassa ja Venäjällä esitettiin jo toista vuotta teattereidensa pääohjelmistoissa. Juutisen Tsehov-ohjaus Vanja-eno vieraili toukokuussa Melikhovon Tsehov-teatterifestivaalilla, ja teos nähtiin marraskuussa Helsingissä. Pietarin Baltiyskiy Domin festivaalilla vastikään esitetty Jääkuvia jatkaa edelleen tbilisiläisessä Griboedov-teatterissa. Marraskuussa koitti myös uusi ensi-ilta Georgiassa, Jari Juutisen klassikkosovitus The Passion of Ione.

Sad Songs from the Heart of Europe -monologi jatkoi kiertuettaan syys-lokakuussa ja vieraili kutsuttuna Brestin kansainvälisellä Belaya Vezha -teatterifestivaalilla Valko-Venäjällä, Jerevanin kansainvälisellä HighFest-teatterifestivaalilla Armeniassa sekä Slovenian Kansallisteatterissa Maribor Theatre Festivalilla. Näiden lisäksi esitys teki vierailun Venäjällä; lokakuun puolivälissä Sad Songs from the Heart of Europe oli yksi Karjalan Kansallisen Teatterin 85-vuotisjuhlaesityksistä Petroskoissa. Kiertue-esitykset, kuten myös Avignonin festivaali ja Edinburgh Fringe olivat osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa. 

Suomi 100 läpinäkyvä 50%

Up