Festival OFF d’Avignon (2018)

Succès du OFF 2017, la pièce Les Murmures de Sonia – Crime et Châtiment sera présentée déjà pour la deuxieme fois au cœur de la cité des papes, au Théâtre Au Bout Là-bas (Avignon) du 06/07/18 au 29/07/18 (relâche: les mardis 10, 17 & 24 juillet) dans le cadre du Festival OFF d’Avignon 2018. Écrite par Kristian Smeds (Prix Europe Nouvelles Réalités Théâtrales 2011) d’après Crime et Châtiment (1866) de Dostoïevski, elle est mise en scène par Jari Juutinen et interprétée par Liisa Sofia Pöntinen, deux artistes finlandais de la compagnie théâtrale sadsongskomplex:fi. Les ambiances lumineuses sont crées par éclairagiste Teemu Nurmelin, membre de la même compagnie. Seulement deux autres drames finlandaises ont été présentées au festival depuis sa création (en 1966), l’une par Reko Lundán en 2005 et l’autre par Jari Juutinen en 2008. Les Murmures de Sonia – Crime et Châtiment sera présentée pendant toute la durée du festival. Lire la suite!

”Une véritable perle.” – BOZAR Palais des Beaux-Arts, Bruxelles 2016

Kuvaaja : Aki Loponen, Loma Graphics Oy
Sonia | Liisa Sofia Pöntinen | Photo: © Aki Loponen
AFFICHE SONIA OFF18 JPEG.jpg
Affiche: © Tinja Salmi & sadsongskomplex:fi

Sonjan kuiskauksia – Rikos ja rangaistus jälleen Avignonin teatterifestivaalille

Euroopan festivaaleja aktiivisesti kiertävän näytelmän on kirjoittanut Kristian Smeds ja ohjannut Jari Juutinen. Sonjan roolissa Liisa Sofia Pöntinen.

Viimekesäinen huikea menestys Avignonin teatterifestivaalilla kirvoitti helsinkiläiselle sadsongskomplex:fi -teatteriryhmälle tervetulotoivotuksen myös tulevalle festivaalille. Les Murmures de Sonia – Crime et Châtiment nähdään kesällä 2018 jo toistamiseen Paavien palatsin kaupungissa Etelä-Ranskassa. Ranskankielinen monologiesitys nähdään 21 iltana moderneihin klassikoihin keskittyvässä avignonilaisteatterissa Théâtre Au Bout Là-bas 6.–29. heinäkuuta 2018. Avignonin festivaali on Ranskan vanhin ja yksi maailman suurimmista teatterifestivaaleista.

Kristian Smedsin kirjoittama näytelmä – muualla nimeltään Sad Songs from the Heart of Europe – pohjautuu Dostojevskin klassikkoon Rikos ja rangaistus. Raskolnikovin sijaan teoksen näkökulmana on hiljainen sankaritar, prostituoiduksi ajautunut Sonja. Esityksen on ohjannut valtion viisivuotisella taiteilija-apurahalla työskentelevä Jari Juutinen. Sonjan roolissa kansainvälisesti palkittu Liisa Sofia Pöntinen. Valosuunnittelu on mm. Kansallisteatterista tunnetun Teemu Nurmelinin käsialaa. Maamme kansainvälisimpiin lukeutuva teatteriesitys on jo useiden vuosien ajan ollut osa Euroopan festivaalikentällä tunnetun sadsongskomplex:fi -teatteriryhmän kiertuerepertuaaria.

Vuonna 1947 perustettu Avignonin teatterifestivaali houkuttelee vuosittain paikalle yli 50 000 katsojaa. Avignonin festivaalilla on suomalaisista näytelmäteksteistä aiemmin nähty vain Reko Lundánin Teillä ei ollut nimiä (Compagnie Circonflexe 2005), Jari Juutisen Minä olen Adolf Eichmann (Théâtre du Centaure 2008) sekä viime kesänä Kristian Smedsin Avignonin ensi- iltansa saanut Les Murmures de Sonia – Crime et Châtiment (sadsongskomplex:fi 2017-2018).

OFF 2018 Banner

Up