UNITED SOLO NYC (2018)

Juliet, Juliet! – a play written and directed by Finnish playwright-director Jari Juutinen (2007) has been invited to the 9th annual United Solo Theatre Festival 2018. The play, criticising the corruptive power of money, will celebrate its USA Premiere on November 14, 7:30 PM, at the highly acclaimed Theatre Row in the heart of the New York City theatre district on 42nd Street. 

 United Solo is an international festival for solo performances held in New York City. Through a variety of one-person shows, the world’s largest solo festival explores and celebrates the uniqueness of the individual. The goal is also to discover original scripts; bring creators together; exchange perspectives; assemble performers, companies, and institutions, as well as other activities related to solo performance. Since its inaugural year in 2010, United Solo featured nearly 1,000 selected productions from all over the world. Last season, the ten‑week Festival featured 120 solo productions from six continents. Awarded participants from past seasons include Pedro Almodovar, Cynthia Nixon and Michael Moore.

Juliet, Juliet! is a co-production by world-touring sadsongskomplex:fi (Helsinki, Finland) and Liberty Theatre (Tbilisi, Georgia). The play is performed by Tbilisian actress Ani Aladashvili (Best Actress Nomination, Toy Gun 2013). The Helsinki-based ensemble sadsongskomplex:fi (Est. 2015) is an internationally operating theatre company that has toured in over 10 countries and 15 international theatre festivals (Edinburgh Fringe, Avignon Off, Brussels International Selection). Liberty Theatre (Est. 2001 in Tbilisi) is the most significant independent theatre in Caucasia. Led by multi-award-winning artistic director Avtandil Varsimashvili, Liberty Theatre has toured in more than 15 countries, including Russia, France, UK, Germany, Greece and Ukraine.

Juliet, Juliet! is loosely based on both the famous play by William Shakespeare and a true story of a mother who kills her entire family – and herself. The play has been translated into 4 languages and so far performed in Cuba, Luxembourg, Georgia and Finland.

Jari Juutinen is absolutely one of the most internationally active Finnish theatre artists and doesn’t shy away from difficult topics. His works have toured internationally in over 10 countries.

Juliet is a happy mother, Romeo is a good man, the kids are neat. There’s only one problem: money. Juliet’s anguish grows along with her debts. One night she crumbles under the weight.

 

The rest is silence.

JulietJuliet1

UNITEDSOLO_Logo.png

www.unitedsolo.org
UNITED SOLO THEATRE FESTIVAL
at Theatre Row
410 West 42nd Street, New York, NY 10036
www.telecharge.com
Phone: 212-239-6200

Up


Jari Juutisen näytelmä New Yorkiin

Jari Juutisen kirjoittama ja ohjaama monologinäytelmä Juliet, Juliet! (2007) on kutsuttu New Yorkin United Solo kansainväliselle teatterifestivaalille. Rahan korruptoivaa voimaa kritisoiva näytelmä nähdään Broadwayn teatterimaailman sykkivässä sydämessä 42. kadulla sijaitsevassa Theatre Row’ssa marraskuussa 2018.

United Solo Theatre Festival on maailman suurin monologiesityksiin keskittyvä teatterifestivaali. Vuonna 2010 perustetun festivaalin keskeinen ajatus on paitsi löytää uusia yhden hengen näytelmiä, myös saattaa teatteritaiteilijoita yhteen. Perustamisensa jälkeen festivaalilla on nähty kaikkiaan lähes 1000 sooloesitystä eri puolilta maailmaa. Vuosittain festivaalille valitaan satakunta esitystä. Viime vuosina palkittuja osallistujia ovat olleet mm. Pedro Almodovar, Cynthia Nixon ja Michael Moore.

Valitut esitykset nähdään kymmenen viikon pituisella festivaalilla Manhattanin 42. kadulla. Juutisen Juliet, Juliet! saa Yhdysvaltain ensi-iltansa 14.11. maineikkaan Theatre Row’n studionäyttämöllä. Julian nimiroolissa nähdään tbilisiläistähti Ani Aladashvili.

Tositapahtumiin ja erääseen William Shakespearen näytelmään perustuva teos kantaesitettiin suomalaisella vapaan teatterikentän Lain§uojattomat-festivaalilla vuonna 2007 ja on sen jälkeen esitetty Luxemburgissa (Théâtre du Centaure 2010), Kuubassa (Festival de Teatro de la Habana 2011) ja Georgiassa (Liberty Theatre 2014 & Tbilisi International 2014). Näytelmä on käännetty neljälle kielelle. Englanninkielinen käännös on Shakespeare-tuntijana tunnetun Nely Keinäsen vaikuttavaa käsialaa. Juliet, Juliet! on kahden kansainvälisen ensembleteatterin yhteistuotanto –sadsongskomplex:fi (Helsinki) & Liberty Theatre (Tbilisi).

Jari Juutinen on maamme kansainvälisesti aktiivisimpia teatterintekijöitä, jonka teokset ovat vierailleet yli 10 maassa ja hänen näytelmiään on käännetty viidelle kielelle. Juutinen työskentelee parhaillaan valtion viisivuotisella taiteilija-apurahalla.

”Haven’t you ever seen

how a mother cat eats her young

when the danger becomes too great?

Haven’t you ever seen?

Juliet, Juliet!_Actress Ani Aladashvili_Photo © Liberty Theatre

9340_julietjuliet

Up