MOTI – New European Audiences

Viisi ryhmää valittu teatterin kansainvälistymisohjelmaan

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) vastaanotti teatterikentältä peräti 28 hakemusta päästä mukaan kehittämään teatterin ja esitystaiteen kansainvälistymistä. Kolmevuotisella MOTI-ohjelmalla tähdätään sellaisiin taiteellis-tuotannollisiin malleihin, jotka tuovat esityksille uusia yleisöjä ja sitä myötä nykyistä pidempiä elinkaaria.

Ryhmille ja työpareille tarkoitettuun MOTI-kansainvälistymisohjelmaan valittiin seuraavat viisi kokoonpanoa: Hirvanen ja Valkeapää, Jalostamo², Oblivia, sadsongskomplex:fi ja W A U H A U S.

Maija Hirvanen ja Juha Valkeapää ovat tehneet pitkät urat kotimaassa ja ulkomailla ja kuuluvat mm. Baltic Circle -festivaalin vakiotaiteilijoihin. Nyt he ovat yhdistämässä omat erityisosaamisensa ja tekemässä ensimmäisen yhteisen teoksen.

Jalostamo² on näyttelijä Anna Lipposen, valosuunnittelija-lavastaja Petri Tuhkasen ja tuottaja Jaakko Lenni-Taattolan teatteriryhmä, joka tekee parhaillaan yhteistyötä maineikkaan virolaisen NO99-teatterin kanssa.

Omaperäinen Oblivia tunnetaan jo monessa Euroopan maassa. Pian 20 vuotta täyttävä ryhmä tähtää laajaan kansainväliseen yhteistuotantoon juhlavuonnaan 2020.

Teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Jari Juutisen ja näyttelijä Liisa Sofia Pöntisen perustama sadsongskomplex:fi jatkaa uusien yleisöjen etsimistä Suomen tämän hetken eniten ulkomailla esiintyneenä teatteriryhmänä.

Monitaiteinen W A U H A U S on käynnistänyt uudenlaisen kollektiivisen tavan työskennellä esitysten tuottamiseksi. Kollektiivi tavoittelee kansainvälisen osatuottajien verkoston rakentamista, pidempikestoista yhteistyötä, uusia yleisöjä ja sitä myötä pidempiä elinkaaria teoksille.

MOTI-ohjelman valintaprosessin aikana TINFO lähetti osan hakemuksista arvioitaviksi ulkomaisille asiantuntijoille. Ragnheiður Skúladóttir on islantilaisen LÓKAL-festivaalin johtaja. Max-Philip Aschenbrenner on työskennellyt festivaalijohdossa Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Daniel Blanga-Gubbay kuratoi belgialaista Kunstenfestivaldesartsia. Taidekentän aktivisti Ruth McGowan on juuri aloittanut irlantilaisen Dublin Fringe Festivalin johtajana. Kaikki arvioitsijat edustavat uutta etunojaista eurooppalaista, laajalti verkostoitunutta kuratointiosaamista.

MOTI-ohjelman avulla TINFO ja teatteriryhmät voivat luoda omien tuotantoideoiden starttimallin, joka esittelee tekijöitä ja taiteellisia visioita potentiaalisille ulkomaisille osatuottajille jo teosten suunnitteluvaiheessa. Kaikille ryhmille on tarjolla TINFOn omat kansainvälistymispalvelut mentorointitapaamisineen. Osa suomalaisryhmistä tarvitsee ulkomaisia agentuurikontakteja valmiiden esitysten levittämiseksi.

Mikä MOTI?

Ohjelman nimi MOTI on johdettu latinan liikettä tarkoittavasta sanasta motus. MOTI auttaa teatteri- ja esitystaidetta liikkeelle Suomen rajojen ulkopuolelle. Toisaalta MOTI viittaa motivaatioon, jonka merkitys korostuu erityisesti, kun teatterintekijät päättävät lähteä hakemaan leipäpuuta ulkomailta. Tarvitaan palava halu eli motivaatio lähteä kilpailluille kansainvälisille esittävän taiteen markkinoille oman taiteensa kanssa.

MOTI-ohjelman toteutumisen mahdollistaa Suomen Kulttuurirahaston myöntämä kolmevuotinen hankeapuraha.

Lue lisää MOTI-ohjelmaan valituista ryhmistä ja niiden jäsenistä: www.tinfo.fi/moti 


Aleksi Holkko, Liisa Sofia Pöntinen _ Photo by Mihaela Bodlovic.JPG

sskf1

tinfofi_landscape_en