Pelureilla voitto kotiin Novgorodissa

sadsongskomplex:fi sai kunnian käynnistää Novgorodin XXII kansainvälisen Dostojevski- teatterifestivaalin Jari Juutisen sovituksella ja ohjauksella Fjodor Dostojevskin Pelurit-romaanista. Vuosittain Novgorodissa järjestettävä festivaali on muutaman viime vuoden aikana noussut kymmenen tärkeimmän venäläisen teatterifestivaalin joukkoon. Tällä kertaa esityksiä oli mm Japanista, Sloveniasta, Puolasta ja Valko-Venäjältä. Der Spieler/Igrok -produktion tuottivat yhteistyössä sadsongskomplex:fi, Novgorodin Akateeminen Draamateatteri sekä Novgorodin filharmonia. Avajaisnäytelmää seurasi 5.11.2018 ääriään myöten täynnä ollut 800-paikkainen teatterin suuri näyttämö. Ohjaajan lisäksi suomalaistyöryhmässä olivat lavastaja ja valosuunnittelija Teemu Nurmelin sekä äänisuunnittelija Atte Olsonen.

Juutinen vie sovituksen Pelureista astetta pidemmälle. Pelihimon riivaaman päähenkilön Aleksei Ivanovitsin fyysisen omaisuuden lisäksi esityksessä kaikesta muustakin tulee kauppatavaraa – myös elämän suurista kysymyksistä kuten rakkaudesta, elämästä itsestään ja kuolemasta. Suurelle näyttämölle valmistetun esityksen musiikki koostui Sergei Prokofievin tunteikkaista sävellyksistä Novgorodin filharmonisen jousikvintetin tulkitsemana. Erinomainen uutinen teatteritaiteen ystäville Suomessa on se, että suursuosion innoittamana kehitteillä on nyt myös pienimuotoinen kiertue kotimaahan!

In English:

The international Dostoevsky-festival had a handsome kickstart with the Finnish theater director Jari Juutinen’s version of Fyodor Dostoevsky’s novel The Gambler. The Novgorod Dostoevsky festival in is an annual theater festival that has risen to the top ten of the most important festivals in Russia – this year there were performances also from Japan, Slovenia, Poland and Belarus. Production ”Der Spieler” was produced in collaboration with Helsinki-based theater group sadsongkomplex:fi, the Novgorod Academic Drama Theater and the Novgorod Philharmonic. Festivities started with Juutinen’s play for a full hall with 850 seats on November 5th 2018, and the performance became a huge success. The production honored both Dostoevsky and Finnish theater art, as the rest of the creative goup are also talented Finnish professionals – set and lightning design was executed by Teemu Nurmelin and sound design by Atte Olsonen.

Juutinen takes his arrangement of The Gambler to a higher level. In addition to the physical possessions of the main character Aleksei Ivanovits, who is obsessed with gambling – also everything else becomes merchandise including love, life and death. Big stage-production was executed with a great taste and the music was composed by Sergei Prokofiev’s emotional compositions, interpreted by the Novgorod Philharmonic String Quintet. And then some great news for theatre lovers in Finland: inspired by the great success of our play, we are now planning a small-scale tour to Finland as well!

По-русски:

Театральный фестиваль Ф.М. Достоевского начался в этом году с пьесой “Игрок” романа Федора Достоевского под руководством финского театрального режиссера Яри Юутинена. Международный ежегодный театральный фестиваль входит в десятку самых важных фестивалей в России. В 2018 году Великий Новгород и Старую Русь посетили делегации из Японии, Испании, Словении, Литвы, Польши, Финляндии, Туркменистана, Белoруссий и пяти городов России. Продукция была произведена в сотрудничестве с театральной группой “sadsongkomplex:fi”, Новгородским академическим театром драмы имени Ф.М. Достоевского и с Новгородской филармонии. Торжества были начаты 5-ого ноября 2018 года в театральном зале на 850 мест, которое было заполнено до полна. Представление имело огромный успех. В постановке прославились как Достоевский так и финское театральное искусство, так как остальная художественная группа состояла из талантливых финнов – сцену постройл Теему Нурмелин и дизайн по освещения выполнял Атте Олсонен.

Юутинен поднял постановку “Игрока” на новый уровень. В дополнение к проигранному физическуму имуществу главного героя и игрока Алексея Ивановича, и все другое в спектакле превращается в товар, включая большие вопросы о жизни, такие как любовь, жизнь и смерть. Композиции Сергея Прокофьева на большой сцене восполняли квинтет из Новгородской филармонии. Отличная новость для любителей театра в Финляндии заключается в том, что благодаря большой популярности в Финляндии планируется небольшой тур!